25 Nisan 2008 Cuma

NLP (Kişisel Gelişim konusundan)

(Bugünlerde ‘Kişisel Gelişim’e takıldım.
Mümin Sekman’ın- Limit Sizsiniz- kitabının elimde olduğundan bahsetmiştim.
Dün ki, Rüya Analizleri yazımın sonunda da NLP diye bir notum vardı .Merak edenler için bugün de NLP’yi açıklayayım.-Tabi ki araştırdığım alıntı yazılardan-).

Neuro Linguistic Programming (Sinirsel ve Dilsel Programlama)

Neuro : Yaşam deneyimlerimizin beş duyumuz ile algılanması, belleğimize kaydedilmesi ve davranışlarımıza etkisini inceleyen bölümüdür.
Linguistik : Fark ettiğimiz ve fark etmediğimiz, iç konuşma, düşünce ve dış konuşmalarımızın davranışlarımız üzerine etkisini inceler.
Programlama : Nörolojik ve linguistik olarak oluşturduğumuz iç programların belirlenmiş hedefler doğrultusunda yeniden düzenlenmesidir.
1970’li yılların başında California-Santa Curus Üniversitesinde Richard Bandler, aynı üniversitede dilbilimci olarak çalışan John Grinder’la beraber “Farkı yaratan fark nedir?” sorusunun cevabını ararken yaptıkları çalışmalara NLP ismini koymuşlardır.
Bandler ve Grinder döneminin en ünlü kişileri de-isimleri akılda kalmaz kalmaz diye yazmadığım- aile terapisti, sosyal bilimci, sibernetik uzmanı, başarılarının altında yatan modelleri bulmuşlardır.
MODELLEME, NLP’nin doğumuna yol açmıştır. Bandler ve Grinder bu çok başarılı kişilerin zihinsel içsel algılama, işleme ve dışsal davranışsal yapılarını gözlemleyerek, sorular sorarak ve elde ettikleri modelleri kendileri uygulayarak keşfetmeyi başardılar. Ortaya çıkardıkları bu modelleri kullanarak benzeri veya aynı sonuçları elde ettiler.
Süreç içinde NLP’ye katkı yapanlar çoğaldı.
NLP mükemmelliğin bilimi ve sanatıdır.
NLP kişinin kendisiyle ve diğer insanlarla iletişimidir.
NLP bir davranış biçimidir.
Merak, macera hissi, neyin öğrenmeye değer olduğunu ve iletişimde neyin insanları etkilediğini öğrenme arzusu ile yaşama ender bir öğrenme fırsatı olarak bakar.

NLP bir yöntemdir.
Her davranışın bir yapısı olduğu önermesiyle yola çıkar.Bu yapı öğrenilebilir,değiştirilebilir ve modellenebilir.Hangi davranışların faydalı ve etkili olduğunu anlamaksa algısal yeteneklerimize bağlıdır.

NLP bir teknolojidir.
Sıradışı bir teknoloji olarak gelişen NLP, uygulayan kişinin bilgilerini ve duygularını, daha önce düşünemeyeceği sonuçları ve amaçları gerçekleştirebilmesini sağlayacak şekilde organize etmesini sağlar.

NLP KULLANIM ALANLARI
Kişisel gelişim:
Kendini tanıma ve kendini kabullenme
İstenmeyen davranışlardan kurtulma
İstenilen, yeni davranışların kazanılması
Doğru hedef belirleme ve plan yapabilme
Doğru kararlar alabilme
İletişim becerilerinin geliştirilmesi
Başarının dinamiklerinin ortaya çıkarılması
Özgüven sağlama ve kendini ifade edebilme
Topluluk önünde konuşabilme
Bağımlılıkların giderilmesi ( Sigara, alkol, kumar,vb..)
Stresden kurtulma
Hayır diyebilmeyi öğrenme.

(Umarım bu yazı, kendinizi geliştirmekte size de faydalı olur)

Hiç yorum yok: